Hoe rijd je je paard aan de teugel? Lees het hier

HorseDeals februari 18, 2018 Geen reacties

Hoe rijd je je paard aan de teugel? Lees het hier

Iets wat vele ruiters willen bereiken met hun paard: hun paard aan de teugel rijden. Bij sommige paarden gaat dit vanzelf, andere paarden houden toch liever hun hoofd hoog in de lucht. Wilt je weten hoe je dit voor elkaar krijgt? Lees het hier.

Waar ga ik het over hebben?

  • Waarom zou je je paard aan de teugel willen laten lopen?
  • Trainen, trainen en nog eens trainen
  • Onder juiste begeleiding lukt er veel
  • De conclusie: Hoe rijd ik mijn paard aan de teugel

Waarom zou je je paard aan de teugel willen laten lopen?

Waarom zou je dit nu eigenlijk willen? Hier zijn verschillende redenen voor. Hieronder enkele redenen.

Het ziet er gewoon goed uit

Misschien een van de minst objectieve argumenten, maar het ziet er gewoon beter uit als je paard aan de teugel loopt. Voor de dressuurruiter is het logisch, een paard aan de teugel is een must. Maar ook voor de springruiter is het belangrijk je paard aan de teugel te laten rijden. Het ziet er properder uit om met een paard te rijden dat aan de teugel is dan met een paard dat met zijn hoofd in de lucht loopt.

Gehoorzaamheid

Het klinkt misschien vreemd, maar een paard dat aan de teugel loopt is veel gehoorzamer dan een paard die dit niet doet. Het paard is meer met zijn aandacht bij jou, en minder met zijn omgeving bezig.

Paard gaat ontspannender lopen

Aangezien het paard aan de teugel met zijn hoofd naar beneden loopt, is de stap naar een ontspannen paard minder groot. Het enige wat je nog moet doen is de teugels verlengen, en dan gaat je paard zijn nek ontspannen en verlengen. Dit gaat ook bijbrengen aan hoe goed je paard zich voelt, en je paard gaat met meer plezier werken voor jou.

De juiste spieren worden getraind

Als je paard zijn nek naar beneden houdt, dan gaat hij de juiste spieren trainen. Paarden die met hun hoogt naar boven lopen trainen spieren die niet horen getraind te worden. Bij het fout trainen wordt de nek dus steeds meer gewoon aan de foute houding en wordt het ook steeds moeilijker om de juiste houding aan te leren. Leer dus zo snel mogelijk je paard aan de teugel rijden.

Overtuigd?

Ben je overtuigd over de voordelen van een paard aan de teugel? Lees dan verder hoe je het bereikt

Trainen, trainen en nog eens trainen

Iets wat je wel vaker hoort: Blijven trainen. Het is de enige manier om ergens te geraken. Als je niet traint kom je nergens. Vele ruiters moeten meer dan 2 jaar trainen om een paard aan de teugel te kunnen rijden. Je kan verschillende oefeningen doen om je paard aan de teugel te leren rijden. Hieronder enkele manieren.

Veel voltes, oefenen met stelling

Voor diegene die het niet weten, voltes zijn cirkels. Probeer met je paard verschillende voltes te rijden met stelling. Zo leert je paard reageren op je teugelhulpen. Hou je buitenste teugel goed gespannen en geef druk met je binnenbeen. Rijdt zowel op de linker- als rechterhand en zowel grote als kleine voltes. Let er wel op dat je niet te vee stelling vraagt, want dan gaat je paard uit evenwicht lopen. Probeer een goede middenweg te vinden.

Goed voorwaarts (en neerwaarts) rijden

Probeer goed voorwaarts te rijden en dat tempo en ritme te houden. De eerste stap naar een paard dat aan de teugel loopt is een paard dat voorwaarts loopt. Aangezien het aan de teugel rijden je paard lichtjes afremt is het belangrijk om je paard al goed vooruit te laten lopen. Let er ook hier op dat je hier niet mee overdrijft. Een paard dat te snel gaat lopen is niet geconcentreerd en niet met zijn werk bezig. Vindt dus ook hier een goed evenwicht tussen vooruit en te snel.

Je been is meer waard dan je hand

Je been is de belangrijkste hulp die je kan geven aan je paard. Veel mensen denken dat hun paarden nageven op enkel hun hand. Niets is minder waar. Het is belangrijk om genoeg druk te geven met je been en zo je paard naar je hand te werken. Je paard reageert veel beter op de druk met je been, dan op het getrek in zijn of haar mond. Probeer je hand goed stil te houden, en lichte druk op te zetten.

Onder juiste begeleiding lukt er veel

Het is onmisbaar bij een sport als paardrijden: de juiste begeleiding. Als iets nog niet goed lukt of het is nog te moeilijk, zoke dan juiste begeleiding. Een juiste lesgever of lesgeefster kan je verder krijgen dan wie dan ook. Zoek iemand waarmee het klikt, en iemand die op jouw niveau lesgeeft.

Ook het aan de teugel rijden gaat dan stap voor stap beter gaan. Je kan 1 of meerdere keren les nemen en dan verder in de week trainen op wat je trainer heeft gezegd. Zo ga je het snelste leren aan de teugel rijden. Een goede begeleider vinden is soms niet simpel, maar er zijn er verschillende uit jouw buurt die je wel willen helpen. Vergeet wel niet dat het sowieso tijd kost voor dat je resultaat gaat zien, zelfs met begeleider.

Conclusie: Hoe rijd ik mijn paard aan de teugel?

Voor de conclusie gaan we even terug naar het begin. Waarom wou je juist aan de teugel rijden?

  • Het ziet er veel beter uit, ook voor bijvoorbeeld een dressuurwedstrijd
  • je paard is gehoorzamer en is minder snel afgeleid
  • Je paard is ontspannender
  • de juiste spieren worden getraind in plaats van de foute te trainen

Hoe bereik je dit? Door te blijven trainen. Door weer en wind en lang genoeg. Oefen veel voltes, rijd je paard goed voorwaarts en werk goed met je been. Ook de juiste begeleiding is belangrijk. Zoek een trainer in de buurt die tijd neemt om je enkele keren in de week te begeleiden. Want zonder een goede trainer ben je niets.


Vergeet niet je zoekertje te plaatsen op onze website! Het is makkelijk en snel, en we hebben vele bezoekers per maand! Maar vooral: Het is volledig gratis!

Klik hier om een zoekertje te plaatsen >>


 

Categories : Blog
Tags :